Dagbesteding op de werkplaats

Samen met de Drijvende Ambacht aan het werk

DAGBESTEDING op de WERKPLAATS

Wij verzorgen dagbesteding en eventuele arbeidstoeleiding voor jongens en meisjes. De werkplaats is zeer geschikt voor jongeren die graag met hun handen werken. We hebben diverse technische en creatieve projecten lopen waar ze aan kunnen werken. Wij gebruiken boten als onze hoofdactiviteit, als eerbetoon aan onze wortels, maar ook door de grote hoeveelheid en diversiteit van werkzaamheden die je aan een boot kunt doen. Een boot heeft van alles nodig: schuren, lassen, timmeren, en schilderen. Daarnaast komen er allerlei vaardigheden kijken bij het opknappen van een boot. De boten die wij repareren en weer varend maken in de werkplaats zetten we weer in bij onze dagbesteding op en rond het water.

Naast het werken aan boten hebben we ook kleine projecten, zoals het opknappen van auto’s en brommers, het repareren van fietsen en (creatieve) houtbewerking. We proberen voor iedere jongere echt een eigen werkplek te creëren, waar hij of zij kan werken aan zijn eigen leerdoelen via zijn interesses.

Hoewel iedereen zijn eigen leerdoelen heeft, zijn er enkele die voor iedereen gelden. Denk hierbij aan:

Het aanleren van een dag-nachtritme

Leren een dag te structureren

Discipline in werken en vrije tijd

Werkervaring opdoen

Ontwikkelen van vaardigheden en interesses

Schoonhouden en opruimen van werkplek.

Wij werken met verschillende door ons ontwikkelde tools om de ontwikkeling van de jongere te testen. Zo observeren de werkbegeleiders de jongeren en word er elke week een werk-competentie meetinstrument ingevuld. Dit instrument maakt gebruik van vragen die met een smiley worden beantwoord. Door voor smileys te kiezen is de matrix voor iedereen toegankelijk, ook voor degenen die moeite hebben met begrijpend lezen. Werkcompetenties zijn belangrijk om te meten of de jongere zich ontwikkelt op de dagbesteding. Leert hij samenwerken, structuren, grenzen aangeven, dingen afmaken? Waar gaat het goed, en waar gaat het minder? Door dit te meten kan de begeleiding specifiek aansturen door de week heen.

Onze doelgroep bestaat uit jongeren en jongvolwassenen, jongens en meisjes, die door verschillende omstandigheden geen werk hebben en vaak een uitkering krijgen. Wij vullen samen een Zelfredzaamheids Matrix in waarin verschillende leefgebieden worden doorgelicht. Als er problemen zijn op gebieden waar wij geen ondersteuning in bieden, dan verwijzen wij de jongere door naar ons uitgebreide netwerk. Zo krijgt iedereen breed gedragen zorg op alle gebieden waar het nodig is. De Zelfredzaamheids Matrix word iedere drie maanden ingevuld.

Het is natuurlijk heel mooi als een jongere kan doorgroeien naar een baan, eventueel via het doelgroepregister of met andere ondersteuning. Maar mocht het niet mogelijk zijn om een baan te krijgen of behouden, dan bieden wij nuttige en plezierige dagbesteding waar aandacht word besteed aan het ontwikkelen van vaardigheden en interesses.

Leerbedrijf

Wij zijn een erkend leerbedrijf. Je kunt bij ons terecht voor:

Entree

  • Assistent bouwen, wonen en onderhoud (N1)
  • Assistent plant of groene omgeving N1)

Voedsel, natuur en leefomgeving

  • Medewerker groen en cultuur techniek (N2)
  • Medewerker hovenier (N2)
  • Medewerker natuur, water en recreatie

Afbouw hout en onderhoud

  • Medewerker/ (scheeps) interieurbouwer (N2)

Zorg en Welzijn

  • Begeleider specifieke doelgroepen (N3)
  • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (N4)
  • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen(N4)

Ons motto is: we houden niet je hand vast. Maar daarmee bedoelen we: we geloven dat jij het zelf kunt!

Bel ons!

Wij zijn bereikbaar via telefoon en whatsapp op: 06-21929464

Neem contact met ons op!

© Copyright - Drijvende Ambachtsschool 2023